Hvad Er 12K? Kend Fremtidens Opløsning

Jumpstory -

Mens 4K først for alvor er ved at slå igennem nu, så er fremtidens opløsninger allerede nu på banen. Spørgsmålet er her, om 8K når at blive etableret, før 12K for alvor kommer på markedet.

Hvad er 12K, spørger du måske. 12K er en opløsning, der svarer til 12.288 x 6.480 pixels. Det giver - og hold nu fast, intet mindre end 79.626.240 pixels. 12K-opløsningen svarer til billeder taget med et 80 megapixel-kamera.

Bliver 12K relevant?

Med 4K er vi oppe i skærme, der typisk har en størrelse på 55 tommer, mens vi er oppe i 65 tommer-skærme med 8K. Spørgsmålet er måske, om 12K overhovedet er relevant i forhold til, at skærmene skal være større, for at det så giver et ordenligt billede med de mange pixels. 

Skærmenes størrelsen gør nemlig, at du skal have en bestemt afstand til dem, for at du kan se det bilde billede. Det menneskelige øje kan se op til 325 megapixel, så i princippet kan skærmene godt være større.

Udfordringen er dog bare, at du med en opløsning på 12K skal sidde minimum to til to en halv meter fra skærmen. Højere opløsninger vil dermed kræve både større skærme og længere afstand til skærmen, for at du får oplevelsen af et godt billede.

Mens 8K, 12K eller for den sags skyld 16K er slået igennem endnu, så arbejdes der flere steder allerede i 32K. Sony lancerede for eksempen 16K i 2019, så der er noget vej endnu til vi bare når 12K.

Husk på at vi stadig er ved at få 4K til at slå igennem endnu.

Tak til avXperten

Til sidst vil vi gerne takke avXperten.dk for deres støtte til dette indlæg. Find et gigantisk udvalg af elektronik på deres store webshop, som indeholder alt lige fra bluetooth headsets til gamer udstyr eller måske et nyt segboard til ungerne.