Hvad Er Lukketid? Sådan Bruger Du Den I Dine Billeder

Jumpstory -

Vil du tage eller give lys til dine billeder? Alt efter hvordan du indstiller lukketiden på dit kamera, er det netop det, som du gør. Men hvad er lukketid? 

Lukketid er den tid, der går, når du trykker på knappen for at tage et billede, til billedet er taget. I den tid bliver kameraets sensor eksponeret for lys via objektivet. Hvor meget lys sensoren bliver eksponeret for, afgør dets skarphed og kvalitet.

Sådan vælger du den rigtige lukketid

Når du tager et billede, skal du se på lyset. Hvis der er mørkt, så skal du vælge langsom lukketid, da du dermed giver mere lys til dit billede. Er der meget lyst, så skal du vælge en hurtig lukketid, så du tager lys væk fra billedet.

Skyder du billeder med en lukketid på mellem 1/2000 og 1/250, så tager du lyset væk fra dine billeder, mens du med lukketider fra 1/250 til 4" giver lys til billedet. Det er især, når du tager billeder indendørs, at du kan have behov for at give lys. 

Du skal dog være opmærksom på, at lukketiden har meget at sige, når det gælder billeder af bevægelser. Her skal du tage billederne med en hurtig lukketid. Det kan være svært, især hvis du vil undgå slør på dine billeder, hvis de tages under dårlig belysning.

Hvis du kører med en hurtig eller lav lukketid, så kan du fastfryse objekterne i billedet, mens der ikke kommer slør. Det giver dog noget mørkere billeder.

Tager du derimod billeder med høj eller lang lukketid, så er der risiko for slør. Det giver dog lysere billeder - og er godt, hvis du skal tage nattebilleder.

Tak til avXperten

Vi siger tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et enormt udvalg af smart elektronik på avXpertens webshop, heriblandt det nyeste indenfor Apple AirPods, en smart digital fotoramme, trafikalarmer og meget, meget mere.