Hvad Er Blænde? Det Betyder Den For Dit Kamera

Jumpstory -

Blænden har stor betydning for, hvor gode billeder du kan tage, men hvad er blænde? Blænde er åbningen, der styrer, hvor stor en mængde lys der slippes ind. Og hvad betyder det så?

Rent praktisk er blændende en lille ring, der sidder i objektivet. Blænden styrer her, hvor hurtigt ringen åbner sig eller trækker sig sammen. Det er lidt det samme, som du kender det fra pupillen i dit øje.

Sådan vælger du den rigtige blænde

Der hvor mange går galt i byen, når de skal prøve kræfter med fotografering, er hvordan de læser størrelsen på blænden. Blænden angives med et f/X, for eksempel f/4. Jo lavere f-tallet er, jo større blænde har objektivet.

Blændetallet er en brøk, der beskriver forholdet mellem blændens diameter og objektivets brændvidde. Her dividerer du dermed størrelsen på dit objektiv, for eksempel 100 mm eller 200 mm, med f-tallet på din blænde.

Blænden styrer dybdeskarpheden i dine billeder. Her er tommelfingerreglen, at jo større blænde du skyder med, jo mere baggrundssløring vil der være på dine billeder. 

Her er det vigtigt, at du indstiller din blænde efter, hvor stor en afstand du har til dit motiv. Blænden står dog ikke alene, da du også er nødt til at tage højde for lukkehastigheden.

Det betyder, at du kan styre dybdeskarpheden på dine billeder ved at justere blænden og lukkehastigheden, så du får det optimale miks af de to.

Hvis du ønsker at blive en bedre fotograf, så er det en rigtig god ide, at du prøver at eksperimentere med sammensætningen af blænde og lukkehastighed. Når du mestre disse to, så er du nået langt i forhold til at tage gode billeder.

Tak til avXperten

Vi takker til sidst avXperten for støtten til dette indlæg. Find et stort udvalg af smarte kabler, gadgets og anden elektronik på avXpertens webshop. Find eksempelvis en smart lamineringsmaskine med lamineringslommer som kan beskytte dine mest følsomme dokumenter eller bruges til visitkort.