Hvad Er Shutter Speed?

Jumpstory -

Shutter speed er lukketiden på dit kamera. Shutter speed angiver den tid, som dit kamera er åbent og lukker lys ind, når du klikker på knappen for at tage et billede.

Shutter speed angives i måleenheden f. Lukketiden er her angivet med for eksempel f 1/80 eller 1/100, hvilket betyder, at lukketiden er 1/80 af et sekund.

Det betyder shutter speed for dine billeder

Dit kameras shutter speed bestemmer, hvor længe du lader lyset blive opfanget af sensoren inde i kameraet. Hvor længe den bliver det, kan du justere ved at ændre på lukketiden.

Skruer du helt op for kameraets lukketid, så du får en meget hurtig lukketid, så tages billedet hurtigt, mens det modsatte gør sig gældende med en lang shutter speed.

For dine billeder har shutter speed en betydning i forhold til, hvor klare billederne bliver. Det er især i forhold til aktive objekter - altså motiver i bevægelse, at du skal tænke på din shutter speed. En høj shutter speed er derfor et krav, hvis du for eksempel tager billeder af sport.

Tager du for eksempel billeder et sted, hvor der er en dårlig belysning, så er det en god ide at anvende en lang shutter speed, der tillader mere lys ind på sensoren. 

Når du tager billeder, så er det en god ide at anvende en shutter speed, der mindst er det dobbelte af, hvad din brændevidde er på. 

Anvender du her et 50 mm objektiv, så skal din shutter speed minimum være på 1/100. Det er især ved håndholdte billeder, at du skal anvende denne tommelfingerregel, da billederne ellers kan blive påvirket af rystelser.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et stort udvalg af smart elektronik, lige fra bluetooth headsets til walkie talkies eller måske et nyt gamer keyboard.